Cum aleg VPS Hosting-ul ?

Cred ca 7 ani (sau poate mai mult ?) site-ul a fost gazduit la m247.ro . Am inceput cu un pachet shared hosting si apoi am trecut la un VPS. Servicii excelente , support excelent (in ultima vreme aparuse si RDS in Interlan deci nu mai era nici o problema de peering)… din fericire traficul a crescut , cerintele momentului (in mare parte SEO) au crescut dar din nefericire in strategia acestei companii in momentul acesta nu mai intra servicii de hosting sa zicem mai normal.

Este o discutie si poate ar fi interesant sa cititi despre diferite tehnologii de virtualizare , capabilitati si performante.

Veti putea evalua un posibil furnizor si poate va ajuta in decizie. Nu stiu sa spun daca era limitare de tehnologie sau marketingul a dorit sa iasa din zona asta de business insa la m247.ro nu a fost posibil sa imi aloce mai mult CPU si RAM . Singura optiune era un server dedicat insa downtime-ul contractual in caz de incident putea sa fie pana la 6 ore iar conditiile comerciale cu totul altele (desi nu asta a fost declansatorul migrarii).

De ce a trebuit sa schimbam ? Erau momente de minute bune in care CPU statea in 100% nivelul de swap pe disk era considerabil si serverul era indisponibil minute bune de mai multe ori pe zi . Sunt multe articole care spun ca daca pagina web nu raspunde in 3? (altii merg pana la 15) secunde userul nu se mai intoarce . Iata un exemplu : https://www.marketingdive.com/news/google-53-of-mobile-users-abandon-sites-that-take-over-3-seconds-to-load/426070/ (cred ca totusi 3 secunde e exagerat).

Ce as recomanda la un serviciu de hosting ?

  • Sa fie un serviciu managed. Ca antreprenor sunt multe foarte multe lucruri de facut ! Este bine sa mai delegi – outsource-“ezi” sa zic asa. Un specialist care si-ar aloca o particica din timpul lui ar putea sa rezolve mai usor decat tine probleme de infrastructura. Atentie la ce “customer value” ai daca vrei multe servicii dedicate si atentia necesara inclusa intr-o suma modica…
  • Protectie DOS ( https://www.f-secure.com/v-descs/articles/denial-of-service.shtml ) probabil ca va ganditi ca un site mic nu e afectat de asa ceva si ca nu are rost… Sunt momente in care mai multe lucruri pot sa mearga prost si daca aveti optiunea protectiei acesteia as recomanda.
  • Cpanel or not Cpanel ? As recomanda Cpanel , este foarte util la migrari si configurari usoare. Sunt mari discutii pentru ca oamenii acestia au tot marit pretul abonamentului lunar . In decursul cautarilor am incercat sa imi cumpar un server propriu care sa-l am la firma. Am incercat ca si tool de management centminmod, Virtual min , DirectAdmin ,Cyber Panel . welllll tot Cpanel as alege.
  • Ce software ofera ? Aceasta deriva cumva din solutia pe care o vei folosi insa in general este foarte raspandit Apache – PHP -MySql. Un jucator nou este Litespeed. Promite multe lucruri insa la un pret piperat as spune. In timpul cautarilor am gasit o discutie in care https://golitespeed.slack.com/archives/C3RJHNBTQ/p1608738431262800 un pasionat spunea ca a avut performante mai bune cu centmimod VS litespeed free. A folosit loader.io si un VPS de 1 GB la digitalocean (“my whild guess ” ca sa zic asa ca acel vps era mult prea mic pentru un test adevarat si a afectat rezultatele). Iarasi este o mare discutie despre performanta fantastica a lui NGINX vs Apache . Sunt multe comparatii si de multe ori se instaleaza NGINX ca reverse proxy in fata de apache. Este un server gratuit fara licente usturatoare insa atentie nu va apucati sa-l folositi daca aplicatia voastra (sa zicem WordPress sau ce solutie de CMS sau ecommerce ati avea) nu stie sa lucreze cu el nativ. NGINX nu stie sa interpreteze fisierele .htaccess si trebuie scrise directivele in alt mod in fisierul de configurare.

Cine a ajuns in lista scurta ?

In lista scurta au intrat :

  • Hetzner recomandata de Robertino Vasilescu si Bogdan Socol (ambasadori Prestashop in Ro) .
  • Hosterion – intalniti la mai multe evenimente GPEC si cunoscut personal pe d-l Andreias
  • Dedicatserver – in urma cautarilor pe net-ul romanesc am ajuns aici

Hetzner : multa lume ii lauda pentru performanta buna. Ma gandeam la serverul dedicat cu memoria rom nvme. era un pic cam scump si poate prea mult pentru nivelul actual, nu are cpanel , ci ceva dezvoltat de ei si cel mai tare ma indoiam de peering -ul local.

Hosterion : feedback bun . Am si un site acolo insa la partea de vps ceva cam scump si nu are peering interlan. ci doar cu RDS. mai nou toate evaluarile google arata ca utilizatorii incep de pe mobil “customer jurney” si termina pe desktop.

Dedicatserver : nu cunosteam nimic, am vazut doar cateva impresii , un bechmark nvme – ssd, spun ca sunt singurii care ofera vps nvme , peering cu toti cei importanti in Ro si DOS protection grautuit. Ofera cpanel la un pret foarte bun (as zice) insa NU ofera serviciul managed.

Aparent parea un lucru foarte rau ca nu este managed. in definitiv ai tare multe lucruri de facut insa veti vedea mai tarziu la partea de optimizari ca de fapt este foarte bine sa ai access la toate configurarile posibile din Cpanel.

Am migrat. Inainte de migrare erau multe minute bune in care cele 4 vCPU de la m247 stateau in 100% si site-ul era pe jos.

Iata mai jos cum arata acum incarcarea. E drept ca e un overkill 8 core. Insa diskurile rapide pe care este pus OS-ul si mai ales MySQL-ul, ram suficient a rezultat imaginea de mai jos. 0 IO wait, 0 (zero) swap .

In plus ceea ce era de speriat : serviciul unmanaged si access full la consola de cpanel s-a dovedit ca este de fapt o mina de aur pentru tunning-ul aplicatiei.

Inainte de migrarea “live” , am mai facut cateva teste. Cu configurarile default CPU se incarca la aprox o medie de 10-20%. Cu cateva click-uri si iteratii intre unealta : Google Page Speed Insights am reusit sa aduc (fara nici o modificare de cod) performanta de desktop in zona verde cu punctaj peste 90.

Voi detalia mai mult configurarile de prestashop in alt articol. Pe scurt am activat :

  • PHP-FPM
  • OPcache
  • Modulul de presta de opcache (ajuta sa verifici status-ul cache-ului)
  • MPM Worker
  • Http/2
  • ModSecurity – cred ca acesta face de fapt foarte multi bani (Desi gasesc si alarme false positive) am incarcat un pachet de reguli nu cele implicite ci cele de la Comodo. Gasesc foarte multe attempt-uri de intrare pe site nelegitime.
  • Nginx – reverse proxy. Este posibil sa fie activat din cpanel insa , trebuie pus in context cu setarile din prestashop . Pana acum nu l-am lasat in productie. E mult de povestit cu setarile de preload si cu distributia incarcarilor pe “alias mediaservere”.
  • Inca cateva setari . Multa lume vorbeste de faptul ca PHP-FPM trebuie configurat / tunat si ca nu se poate lasa default. Nu prea se poate configura aici pentru ca incarcarea e de 2-3% vom vedea cand creste traficul sau daca mai reducem din vCPU :).

PE scurt ma bucur ca am facut alegerea aceasta , ma bucur ca o firma din RO ofera aceste servicii si sper sa tina constanta aceasta calitate !

2 thoughts on “Cum aleg VPS Hosting-ul ?”

    • scuze de raspunsul intarziat. se pare ca notificarile de postari ajung cumva in spam. intrebarea dvs este foarte buna. daca aveti astfel de serviciu sunt interesat. pe de alta parte este de interes un suport cu cuonstiinte basic (macar) de presta si wordpress

      Reply

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349