Controler panou solar – ce este și cum funcționează

Ce este un controller panou solar?

un sistem off grid basic

Un controller panou solar reprezintă un dispozitiv electronic ce se instalează între un panou fotovoltaic și bateria sau acumulatorul folosit. Acesta are ca principală funcție de a regla curentul electric produs de panoul solar și de a-l încărca în mod optim în bateria sau acumulatorul pe care îl alimentează. Acest dispozitiv are rolul de a proteja bateria împotriva suprasarcinii și a descărcării profunde, fapt ce poate duce la deteriorarea acesteia și la reducerea duratei de viață a acesteia. Controloarele solare există de zeci de ani și sunt utilizate ca si parte componenta în aproape toate sistemele de energie

Care sunt tipurile de controllere de panou solar?

Cele mai frecvente tipuri de controllere de panou solar sunt:

controler incarcare pwm - varianta simpla si economica

1. PWM (Pulse Width Modulation) – Aceste controllere sunt cele mai comune și cele mai ieftine. Ele funcționează prin schimbarea frecvenței și lățimii impulsurilor trimise spre baterie pentru a menține tensiunea constantă. Acestea sunt ideale pentru sisteme cu un singur panou solar și baterie de 12V sau 24V.

 



controler de incarcare mppt

2. MPPT (Maximum Power Point Tracking) – Aceste controllere sunt mai avansate și eficiente decât cele PWM. Ele pot fi utilizate în sisteme cu mai multe panouri solare și baterii de 12V, 24V, 36V sau 48V. MPPT monitorizează tensiunea și curentul și optimizează puterea transmisă de panoul solar la baterie, astfel încât să se obțină o încărcare mai rapidă și eficientă.

 

Primul MPPT a fost inventat de o mică companie australiană numită AERL în 1985, iar această tehnologie este acum utilizată în aproape toate invertoarele solare conectate la rețea și în toate regulatoarele de încărcare solare MPPT.

Principiul de funcționare al unui regulator de încărcare solar MPPT este relativ simplu – datorită cantității variate de lumină solară (iradiere) care aterizează pe un panou solar pe parcursul zilei, tensiunea și curentul panoului variază continuu. Pentru a genera cea mai mare putere, un MPPT parcurge tensiunea panoului pentru a găsi punctul favorabil sau cea mai bună combinație de tensiune și curent pentru a produce puterea maximă. MPPT urmărește și ajustează continuu tensiunea PV pentru a genera cea mai mare putere, indiferent de ora din zi sau de condițiile meteo. Folosind această tehnologie inteligentă, eficiența de funcționare crește foarte mult, iar energia generată poate fi cu până la 30% mai mult decât un controler de încărcare PWM.

Comparatie PWM cu MPPT

În exemplul de mai jos, un panou solar comun de 60 de celule (24V) cu o tensiune de funcționare de 32V (Vmp) este conectat la un pachet de baterii de 12V folosind atât un regulator de încărcare PWM, cât și un regulator de încărcare MPPT. Folosind controlerul PWM, tensiunea panoului trebuie să scadă pentru a se potrivi cu tensiunea bateriei și astfel puterea de ieșire este redusă dramatic. Cu un controler de încărcare MPPT, panoul poate funcționa la punctul său de putere maximă și, la rândul său, poate genera mult mai multă putere.

Cum conectez panourile la controler si opțiuni pentru tensiunea bateriei – maximizarea puterii

Majoritatea regulatoarelor solare MPPT pot fi utilizate cu o gamă de tensiuni diferite ale bateriei : De exemplu, majoritatea regulatoarelor de încărcare mai mici de la 10A la 30A pot fi folosite pentru a încărca fie o baterie de 12V, fie de 24V, în timp ce majoritatea controlerelor de încărcare cu o capacitate mai mare sau de tensiune de intrare mai mare sunt concepute pentru a fi utilizate pe sisteme de baterii de 24V sau 48V.

Pe lângă valoarea nominală a curentului (A), dimensiunea maximă a rețelei solare care poate fi conectată la un regulator de încărcare solară este, de asemenea, limitată de tensiunea bateriei. După cum se evidențiază în diagrama următoare, utilizarea unei baterii de 24 V permite conectarea mult mai multă energie solară la un regulator de încărcare solar de 20 A în comparație cu o baterie de 12 V.

Pe baza legii lui Ohm și a ecuației puterii, tensiunile mai mari ale bateriei permit conectarea mai multor panouri solare. Acest lucru se datorează formulei simple – Putere = Tensiune x Curent (P=V*I). De exemplu, 20A x 12,5V = 250W, în timp ce 20A x 25V = 500W. Prin urmare, utilizarea unui controler de 20 A cu o baterie de 24 V mai mare, spre deosebire de o baterie de 12 V, va permite conectarea dublului cantității de energie solară.

  • 20A MPPT cu o baterie de 12V = 260W max Solar recomandat

  • 20A MPPT cu o baterie de 24V = 520W max Solar recomandat

  • 20A MPPT cu o baterie de 48V = 1040W max Solar recomandat

 

Ce produse se pot conecta la un panou solar?

În general, panourile fotovoltaice se conectează la baterii sau acumulatoare și se folosesc pentru a încărca aceste dispozitive. De asemenea, panourile fotovoltaice pot fi folosite pentru a alimenta aparate electrice direct prin intermediul unui regulator de încărcare solar. Vedeti in prima poza iesirea de conectare DC.

Pe lângă baterii și acumulatoare, panourile fotovoltaice pot fi conectate la diverse echipamente electrice, prin intermediul unui invertor convertor .

Cum sa alegem un controler panou solar corespunzator?

Când vine vorba de alegerea unui controler de panou solar, există câteva lucruri importante de luat în considerare. Primul lucru pe care trebuie să-l luați în considerare este tipul de baterie pe care îl utilizați. Controlerele de încărcare pentru bateriile AGM, GEL și Li-Ion sunt diferite, astfel încât trebuie să alegeți un controler care este compatibil cu tipul de baterie pe care îl utilizați.

Următorul lucru de luat în considerare este puterea necesară pentru a încărca bateria. Asa cum am aratat mai sus un controler MPPT (Maximum Power Point Tracking) poate fi mai eficient decât un controler PWM (Pulse Width Modulation) în condiții de lumină slabă sau când temperatura este ridicată. Un controler MPPT poate oferi o eficiență de până la 99%, comparativ cu o eficiență de până la 80% pentru un controler PWM.

De asemenea, trebuie să luați în considerare tensiunea bateriei. Majoritatea controlerelor de încărcare sunt proiectate pentru a funcționa cu baterii de 12 volți (de multe ori baterie auto) , dar există și controlere care sunt proiectate pentru a funcționa cu baterii de 12V sau 24V, dar există și produse disponibile pentru baterii de 36V sau 48V. În funcție de tensiunea bateriei, trebuie să alegeți un controler care să corespundă și să ofere suport pentru această tensiune.

Trebuie să luați în considerare și dimensiunea sistemului solar pe care îl utilizați și numărul de panouri solare pe care îl aveți. Dacă aveți un sistem mare cu mai multe panouri solare, trebuie să alegeți un controler de încărcare solară cu o capacitate suficientă pentru a gestiona toată puterea furnizată de panouri.

23 thoughts on “Controler panou solar – ce este și cum funcționează”

    • VA rog o poza de pe spatele lor sau va rog detaliile aici tensiune si curent cat genereaza si va va raspundem imediat cu recomandarea noastra.
      Multumesc,
      Daniel

      Reply
  1. Buna ziua,am cumparat un panou cu urmatoarele specificatii;
    Detalii tehnice
    Specificatii Valori
    Tip celula Mono
    Numar de celule 144 (6×24)
    Putere maxima (Pmax) 455W
    Tensiune in circuit deschis (Voc) 50.17±2%V
    Tensiune maxima (Vmp) 41.59V
    Curent de scurtcircuit (Isc) 11.60±2%A
    Curent maxim (Imp) 10.94A
    Tensiune maxima sistem 1500V
    Valoare maxima siguranta in serie 20A
    Temperatura de operare -40°C ~ +85°C
    Temperatura nominala de lucru 45°C±2°C
    Clasa de siguranta pentru modulul fotovoltaic Class II
    Toleranta putere 0/+5W
    Rezistenta mecanica 5400Pa
    Conectori Compatibili MC4
    Sticla frontala Sticla temperata de 3.2mm
    Rama Aliaj de aluminiu anodizat
    Grad de protectie IP68
    Dimensiune 2095*1039*35 mm
    Greutate 23 kg.Va rog sa-mi spuneti,pot cumpara un controler de ex. MPPT 12V/24V/36V/48V 100A?Am o baterie auto 12 V,si vreau sa mai adaug un panou.Specificatiile la al doilea panou nu le am,dar ca si putere,este poate mai putin de jumatate fata de primul.Va multumesc.

    Reply
    • daca aveti doar un acumulator atunci va trebuie un MPPT care sa aiba cel putin o optiune de 12v. daca vreti sa aveti mai multe panouri pe acelas regulator ar terbui sa le aveti identice si sa le puneti in serie.
      in paralel ar putea functiona doar cu mppt-uri separate

      Reply
  2. buna ziua

    Am un panou solar Longi 370w , Vmp 34.4v , Imp 10.76A, Voc 40.9v ,Isc 11.52A
    Si un acumulator gel 12v . 120Ah
    Va rog sa-mi spuneti ce controler pot sa folosesc 12v sau 24v? Invertor pe12v sau 24v ?

    Multumesc

    Reply
    • DAca aveti un singur acumulator atunci este clar ca puteti sa folositi doar controller si invertor pe 12V.
      Cand veti avea 2 acumulatori puteti trece evventual pe 24V.
      avantajul la 24v este ca va trebuei cablu de alimentare mai subtire.

      Reply
      • Am un panou Longi de 460w tensiunea maximă 41.90 V Curent maxim 10.98 A Tensiune maximă sistem : DC 1500V .Ce controler și ce baterie îmi trebuie pentru panou? Am dar un singur panou

        Reply
        • buna ziua. v-as recomanda sa mergeti pe o solutie de 24V . este important ce asteptari aveti pentru consumatori. CE va doriti sa alimentati ?

          Reply
          • Vreau să alimentez un televizorul mic de bucătărie telefoanele și un ps 4 slim.Dar când vă referiți la sursă vă referiți la baterie sau la controler?

          • ma gandeam si la controller si la baterie. ce-i drept sunt mult mai multe optiuni de la 12v . sunt unele electronice care se alimenteaza chiar cu 12 si nu v-ar mai trebui alte adaptoare. daca aveti doar un tv lcd si acel joc cred ca e ok sa tineti bateria de 12v. am sa ma uit pentru ca avem la promotie un ups solar care are integrat mppt , redresor si invertor in aceeasi carcasa.

  3. Buna ziua! Pentru a incarca o baterie de 260 ampri 15 v de ce rgulator ( cati amperi) si de cate panouri am nevoie. Multumesc!

    Reply
    • TEnsiunea de 15V nu pare standard. TRebuie un regulator de incarcare MPPT (recomandat) cu tensiunea de iesire reglabila. Din nefericire noi avem doar pentru tensiuni de 12 24 48V
      Multmesc,
      daniel

      Reply
  4. am 10 panouri 200w fiecare,nu stiu ce controler imi trebuie. dar invertor ?
    am o baterie 12 v 100 a litiu. multumesc

    Reply
  5. Buna ziua! Am achizitionat un chit pt a-l folosi cand merg cu albinutele in pastoral,pt centrifuga , radio, etc! Am o baterie de 100 Ah, un panou fotovoltaic de 300E si un controler MPPT de 30 A! De ce cabluri, mufe si ate chestii am nevoie sa il montez! Cineva imi spune ca imi trebuiesc si niste sigurante pt a evita sa ia foc! Daca manputeri ajuta v-as fii rexunoscator

    Reply
  6. Am un panou solar LONGI 430W
    Voltaj la Pmax – 32,48v
    Curent la Pmax – 13,10A
    Voltaj circuit deschis – 39,13v
    Curent scurt circuit – 14,15A
    Voltaj maxim sistem – 1500v

    Și o baterie LiFePo4 12v 200Ah 200A
    Vă rog să-mi spuneți dacă un controler MPPT de 30 A este de ajuns sau trebiue mai mare.

    Reply
    • buna ziua. este ok si va permite sa mai si cresteti pe viitor . adica sa mai adaugati in paralel un panou sau sa faceti grupari serie paralel.
      Multumesc,
      Daniel

      Reply
  7. am un mppt volt de 40a 150v si nu stiu cum sa intru in setari .Am avut bateri cu gel iar acum am bateri cu litiu

    Reply
  8. Buna ziua,
    Am 5 panouri de 415w fircare legate in paralel,un controler de mppt100a si un invertor 6000w 12v si 2 bateri masina90ah/720A si nu functioneaza . Puteti sa mi dati un sfat.Multumesc

    Reply
    • VA rog mai exact ce nu functioneaza ? aveti un consumator dorit gen polizor ? inteleg ca acumulatorii sunt pusi in paralel ? invertorul accepta doar 12v ? sau si 24v ?

      Reply

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349