Sursa alimentare PT073 pentru amplificator audio de putere kit : PT002B/3B/5/6

Sursa alimentare pentru amplificatoare PT002B / 3B /
5/6 PT073 kit de asamblare

Kitul de asamblare PT073, care este o sursă de alimentare pentru amplificatoare audio de putere. Trebuie remarcat de la început că kitul este personalizat pentru conectarea la circuitul TDA7293 sau echivalentul TDA7294, care sunt utilizate în kiturile PT002B, PT003B, PT005 și PT006 ​​ale companiei noastre. Este posibilă și utilizarea altor conexiuni de amplificator, totuși rețineți că parametrii sursei pot să nu fie cei mai adecvați. Circuitele TDA au nevoie de o sursă de alimentare DC simetrica echilibrată pentru a asigura această conexiune. În plus, sursa de alimentare este echipată cu un al doilea canal independent pentru conectarea dispozitivelor de suport pentru funcționarea amplificatorului care necesită o sursă stabilizată neechilibrată de 12 V cu un consum total maxim de până la 1 A. Un astfel de dispozitiv poate include un ventilator, o închidere difuzoare întârziată sistem (PT022 ) sau indicator de excitație vu-metru ( PT024M / PT024S ). 

Cumpărați un kit complet

CONEXIUNE

Kitul este format din două canale independente. Iesire simetrica de putere , care este concepută pentru a alimenta amplificatorul și mai slabă pentru a alimenta perifericele amplificatorului. Aplicați o tensiune alternativă simetrică de la înfășurarea secundară a transformatorului la blocul de conexiuni SEC1. Dimensiunea recomandată este de +/- 25 V și nu trebuie să depășească +/- 35 V atunci când se utilizează amplificatoare cu TDA729x. Este necesar ca terminalele terminale să aibă faza opusă. Acest lucru se realizează conectând două înfășurări în serie în aceeași direcție sau luând o ramură din centrul înfășurării secundare. Terminalele terminale sunt conectate prin siguranțele F2 și F3 la intrarea redresorului de punte format din diodele D1 – D8. Se utilizează o conexiune amplificată de putere (două diode în paralel), ceea ce duce la pierderi de căldură mai mici și, ca urmare, la parametri mai buni ai întregii surse. Ulterior, fiecare ramură este filtrată de șase condensatoare conectate în paralel – C1 la C6 și C7 la C12. Avantajul conectării mai multor condensatori cu capacități mai mici în paralel este că obținem o valoare mai mică a rezistenței echivalente în serie (ESR). Acest lucru se datorează în principal rezistenței terminalelor. Prin conectarea mai multor condensatori în paralel, realizăm și conexiunea acestor ESR în paralel, iar valoarea rezultată este mai mică. Astfel, un condensator cu o capacitate de, de exemplu, 15.000 mF are parametri mai răi și este, de asemenea, mai scump. Ca rezultat, acest lucru are ca rezultat o creștere a tensiunii de ieșire și parametrii mai buni ai curentului de supratensiune, care sunt foarte frecvenți la amplificatoare.

Condensatoarele C15 și C16 sunt conectate la fiecare ramură din fața bornelor de ieșire +/- 35 V, care elimină componenta armonică superioară nedorită. Rezistoarele R1 și R2 reduc tensiunea pentru DIS1, DIS2 sau LED1 și LED2, care semnalează funcționarea ramurilor individuale. Dacă dioda redresorului sau siguranța se declanșează prin supraîncărcarea sursei de alimentare, luminile de semnalizare se sting. În mod constant, 2 A pe canal pot fi preluate de la sursă fără probleme. Până la 5 A poate fi preluat de la sursă timp de maximum un minut fără a-l distruge. Printr-un calcul simplu, veți găsi că, în cazul alimentării unui amplificator de 200W (2×100 W) la o tensiune de +/- 35V, curentul consumat este de aproximativ 3 A. Cu toate acestea, 200 W este puterea de vârf pe care o atinge amplificatorul doar de câteva ori în timpul ascultării. Aproximativ un sfert din puterea de vârf, adică 50 W, poate fi considerată ca o putere medie a amplificatorului. Sursa este suficient dimensionată pentru această valoare. În mod similar, al doilea canal pentru alimentarea dispozitivelor de asistență este conectat. Tensiunea de curent alternativ aplicată blocului de borne SEC2 este alimentată prin siguranța F4 la intrarea redresorului de punte încapsulat D9. Apoi, tensiunea rectificată este filtrată cu C13 și C17 și stabilizată la 12 V cu IC1. Tensiunea stabilizată este din nou filtrată de C14 și C18 și alimentată la blocul de ieșire de 12 V. R3 reduce tensiunea pentru LED3, care semnalizează din nou funcționarea acestui canal. Luăm o tensiune de 12 V DC de la ieșire, în timp ce curentul continuu maxim este de 1 A. Tensiunea de intrare AC a acestui canal aplicată SEC2 nu trebuie să depășească 20 V. Valoarea ideală a sursei de alimentare de intrare AC a canalului este de 12 V.
Valorile mai mari duc la parametri mai răi și pierderi de căldură mai mari, ceea ce creează nevoia de a răcii mai mult circuitul IC1. Rețineți că placa conține și siguranțe F1 și blocuri de borne AC_IN, PRIM și SW. Datorită acestor elemente, kitul rezolvă și protecția înfășurării primare și a întrerupătorului principal.
Nu trebuie să utilizați alt bloc de terminale în timpul construcției pentru a împărți firele rețelei de alimentare periculoase. Conectați 230 V la bornele terminale marcate L și N.
Terminalele întrerupătorului sunt conectate la bornele S0 și L0, care sunt conectate conductiv după pornire. Conectați terminalul rămas al comutatorului la terminalul N de pe PCB. Dacă comutatorul este aprins când este oprit, schimbați bornele S0 și L0. Dacă nu doriți să utilizați comutatorul, conectați cablul de alimentare la bornele L0 și N. Conexiunea sursei de alimentare este de asemenea afișată pe imprimarea PCB.

TRANSFORMATOARE

Vă recomandăm să utilizați aceste tipuri de transformatoare toroidale din oferta noastră pentru a alimenta sursa și amplificatorul.

Transformator toroidal 164VA 25/0 / 25V – 3A, 12V – 1.2A (115/50) potrivit pentru Kit TIPA PT002B / 5 – 02410461
Transformator toroidal 164VA 25/0 / 25V - 3A, 12V - 1.2A (115/50) potrivit pentru Kit TIPA PT002B / 5
Transformator toroidal 314VA 25/0 / 25V – 6A, 12V – 1.2A (145/68) potrivit pentru Kit TIPA PT003B / 6 – 02410462
Transformator toroidal 314VA 25/0 / 25V - 6A, 12V - 1.2A (145/68) potrivit pentru Kit TIPA PT003B / 6
Transformatoarele sunt proiectate și fabricate direct pentru a fi utilizate în ingineria audio, mai ales din nou pentru această sursă și etapele de ieșire destinate acesteia. Transformatoarele au un miez lăcuit, care previne vibrația foilor transformatorului, provocând zumzet. Înfășurarea primară este echipată cu un termistor NTC pentru a limita supratensiunile de curent la pornire și o siguranță termică reversibilă cu echipament la +125 ° C. Înfășurarea secundară a transformatoarelor este simetrică, care este necesară pentru funcționarea amplificatoarelor cu TDA729x. Firele maro sunt conectate la înfășurarea primară. Aici furnizăm sursa de rețea de 230 V. Conductorii finali ai înfășurării simetrice secundare sunt roșii, cei din mijloc sunt galbeni. Verdele sunt conectate la o înfășurare secundară concepută pentru a alimenta ramura de susținere a amplificatorului.
Desigur, este posibilă utilizarea unui alt transformator decât cel de mai sus. Dar trebuie să luați în considerare toate aspectele posibile. Transformatorul trebuie dimensionat cu o putere suficientă. Tensiunea pe înfășurarea secundară nu trebuie să depășească 30 V, deoarece după rectificare valoarea va crește, până la 50 V, ceea ce va duce cu siguranță la distrugerea condensatorilor electrolitici și a amplificatoarelor cu filtru mare. În același timp, alte valori ale siguranței trebuie utilizate cu transformatorul în sine.
PT073 - Alimentare pentru amplificatoare PT002B / 3B / 5/6

CONSTRUCTIE

Urmăm instrucțiunile de pe pachetul de închidere. Mai întâi instalăm rezistențe, ceramice și condensatori electrolitici mici. În plus, blocul de borne și stabilizatorul, pe care le atașăm la PCB cu un șurub pentru o mai bună disipare a căldurii. Continuăm cu afișajul și LED-urile. Un LED este livrat împreună cu kitul, pe care îl instalăm în locul LED3 și două afișaje. Acestea folosesc segmentele „+” și „-” pentru a semnaliza funcționarea unui canal echilibrat. “+” Pentru ramura de aprovizionare pozitivă și “-” pentru negativ. Cu toate acestea, dacă preferați să utilizați LED-uri ca în cazul canalului de 12 V, nu instalați afișajele și nu utilizați tampoanele de lipit pregătite pentru LED-urile de sub ele. Cu toate acestea, acestea nu mai fac parte din kit. Continuăm instalarea cu o punte de diode și diode redresoare, pe care le lipim la aproximativ 2 până la 3 cm deasupra PCB-ului pentru o mai bună disipare a căldurii. În cele din urmă, am lipit suporturi de siguranțe și condensatoare electrolitice mari.
PT073 - Alimentare pentru amplificatoare PT002B / 3B / 5/6
Transformatorul 164 VA este potrivit pentru conexiunea PT002B / PT005 (versiune mono). În acest caz, se utilizează siguranțele F2 și F3 cu o valoare de T3.15 A. Transformatorul 314 VA este din nou potrivit pentru conectarea PT003B / PT006 ​​(versiunea stereo). Aici trebuie montate siguranțele F2 și F3 cu valoarea T6.3 A. Siguranțele F1 și F4 sunt prevăzute cu valoarea specificată în lista pieselor, indiferent de transformatorul sau amplificatorul utilizat. Astfel T1.6 A pentru F1 și T1.25 A pentru F4. 
RECAPITULARE – Punere in functiune
Vom verifica întregul PCB, în special partea de rețea, împotriva eventualelor scurtcircuite și conexiuni la rece. De asemenea, ne asigurăm că toate condensatoarele electrolitice sunt lipite cu orientarea corectă a polarității.

În caz contrar, kitul se va transforma în artificii atunci când este pornit. Dacă totul este în ordine, conectăm transformatorul și după o altă verificare parțială, putem porni dispozitivul în rețea. Dacă LED3 se aprinde și caracterele „+” și „-” apar pe afișaje, măsurăm ieșirile sursei pentru a vedea dacă există tensiunea corectă pe ele. Când ieșirea este descărcată, aceasta este de 12 V pe canalul de suport, +/- 35 V sau chiar mai mult pe puterea echilibrată. Doar când ne asigurăm măsurând că sursa funcționează corect, o oprim, așteptăm descărcarea condensatorilor și conectăm amplificatorul.

PT073 - Alimentare pentru amplificatoare PT002B / 3B / 5/6

PORNIRE STANDARD

În timpul funcționării, întreaga sursă nu trebuie să se încălzească semnificativ, iar cablajul nu trebuie să emită mirosul componentelor arse.
După aproximativ cinci minute de funcționare, opriți sursa de alimentare, deconectați-o de la rețea și verificați-vă mâinile (cu atenție!) Sau verificați cu un termometru dacă unele părți nu le încălzesc prea mult. O excepție este termistorul de la înfășurarea primară a transformatorului (componentă albastră). Va atinge temperaturi ridicate în timpul funcționării. Este calitatea lui. La sarcini mai mari, diodele redresoare și stabilizatorul IC1 se vor încălzi mai mult. Dar nu este în detrimentul. Amplificatorul conectat nu ar trebui să fredoneze. Ondulația măsurată a sursei nu este mai mare de 1 V chiar și sub o sarcină datorită numărului mare de condensatori electrolitici de filtru (a se vedea figura de mai sus).
PT073 - Alimentare pentru amplificatoare PT002B / 3B / 5/6
PT073 - Alimentare pentru amplificatoare PT002B / 3B / 5/6

LISTA COMPONENTELOR

PT073 - Alimentare pentru amplificatoare PT002B / 3B / 5/6
PT073 - Alimentare pentru amplificatoare PT002B / 3B / 5/6

Sursa: Zdroj pro zesilovače PT002B/3B/5/6

Leave a Comment


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/dandumit/public_html/blog/wp-includes/functions.php on line 5349